Servicii

 

Service sistem franare

 

Servisarea sistemului de franare al unui autovehicul presupune:

  • inlocuirea placutelor si discurilor de frana;
  • inlocuirea sabotilor si tamburilor de frana;
  • schimbarea lichidului de frana;

Citeste mai multe despre:

 

Lichidul de frana:

Ce rol are lichidul de frana?

Lichidul de frana transmite presiunea aplicata pe pedala de frana catre sistemul de franare al masinii. 

 Lichidul de frana este creat si testat pentru a evita uzura timpurie a pieselor din circuitul de franare. In timp, lichidul de frana isi pierde din proprietati, cauza principala fiind umiditatea, indiferent daca autovehiculul circula sau nu.

 Temperatura si umiditatea au un efect negativ asupra lichidului de frana, acestea favorizand aparitia fenomenului de vapor lock si a fierberii lichidului de frana, conducand la o franare ineficienta.

Cand se face schimbul de lichid de frana?

Lichidul de frana se inlocuieste in mod regulat, iar perioada dintre schimburi difera de la un producator auto la altul.

Fierberea lichidului de frana duce la producerea fenomenului "vapor lock”, iar uzura discurilor determina o scadere a puterii de franare. In timp ce functioneaza, temperatura franelor creste din cauza frecarii dintre placute si discuri.

O scadere foarte mare a nivelului lichidului de frana poate fi rezultatul unei fisuri in instalatie. Scaderile de lichid de frana pot fi justificate si de uzura placutelor sau a discurilor de frana. 

Se poate constata daca exista pierderi de lichid de frana la nivelul cilindrului principal de frana, daca pozitia pedalei coboara progresiv si au loc pierderi de presiune. 

 

Placutele  de frana:

Care este rolul placutelor de frana?

Placutele de frana, componente esentiale in sistemul de franare, intra in contact cu discurile de frana si le preseaza pentru a incetini si frana autovehiculul. Calitatea placutelor de frana este extrem de importanta, fiind unul din elementele esentiale pentru sporirea sigurantei in timpul conducerii.

Placutele de frana au doua suprafete (interioara si exterioara) ce sunt lipite una de cealalta. Suprafata interioara este in contact cu discurile de frana si este creata dintr-un material rezistent la frecare si la temperaturile rezultate in urma acestui fenomen. Suprafata exterioara este formata dintr-un suport metalic. 

 

Cand trebuie sa schimb placutele de frana?

Placutele de frana se uzeaza in timp din cauza procesului de franare. Este important sa se faca verificari regulate si sa se schimbe placutele atunci cand grosimea garniturii scade foarte mult. 

Placutele de frana rezista mai mult sau mai putin, in functie de tipul de vehicul, de drumuri si de conditiile de utilizare. Placutele si discurile din fata se uzeaza mai repede din cauza greutatii care este transmisa in momentul franarii. Discurile de frana se uzeaza in timp din cauza frecarii cu placutele de frana si trebuie inlocuite dupa doua sau trei schimburi de placute de frana. 

 
Discurile de frana:

Care este rolul discurilor de frana?

Discurile de frana sunt o parte a rotilor si sunt presate pe exterior si interior de catre placutele de frana. Aceasta presiune genereaza o forta de frecare foarte mare, reducand viteza masinii pana la oprire. 

 Starea discurilor de frana depinde foarte mult si de eficienta optima a placutelor de frana. Cand discurile se uzeaza, placutele nu mai preseaza la fel de mult si astfel scade puterea de franare.

Cand trebuie sa schimb discurile de frana?

Discurile de frana trebuie verificate cu regularitate si inlocuite atunci cand ajung la grosimea minima sau membrana depaseste tolerantele stabilite pentru autovehiculul in cauza.

 Cand discurile sunt inlocuite, proprietatile de franare de origine a sistemului de franare sunt pastrate, iar inlocuirea garanteaza si rezistenta termica in cazul unei utilizari intense. 

 Durata de rezistenta a discurilor este determinata de tipul masinii, de drumuri si de conditiile de utilizare, exact ca in cazul placutelor de frana.  

 

Inapoi la servicii                          Programeaza vizita

 

 

 

 

 

Newsletter